Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Σκέψεις περί Giraffe…



του ιδρυτικού μέλους της Giraffe Μάριου Κατσουρού

Άνθρωποι και δικαιώματα.
Είναι μόνο δύο λέξεις τόσο απλές και οικίες σε όλους εμάς που αν τις τοποθετήσουμε τη μία δίπλα στην άλλη θα δημιουργηθεί μία ακόμη πιο γνώριμη φράση, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο άκουσμα αυτής της φράσης μας γεννιέται ένα σύμπλεγμα από λέξεις, σκέψεις και εικόνες που είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθούν και να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μας δώσουν έναν ολοκληρωμένο ορισμό της φράσης αυτής.
Ακούγοντας ή διαβάζοντας τη φράση ανθρώπινα δικαιώματα, λίγο πολύ μέσα μας, εσωτερικά γνωρίζουμε τι σημαίνει και σε τι αναφέρεται αλλά διστάζουμε ή δεν μπορούμε να δώσουμε έναν ισάξιο ορισμό με αυτό που νιώθουμε. Φαίνεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα εννοιολογικά είναι κάτι το τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να οριστεί και επομένως να περιοριστεί. Μπορεί όμως να κατανοηθεί από όλους και αυτό είναι το πιο σπουδαίο.
Θα ήταν ιδανικό όλοι οι άνθρωποι αυτού του κόσμου να είχαμε έμφυτη τη γνώση και τη σημαντικότητα των δικαιωμάτων μας. Επίσης θα ήταν ιδανικό να υπήρχε το Εμβόλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ναι καλά διαβάσατε (ξέρετε πόσοι το έχουν ανάγκη). Ένα εμβόλιο που θα χορηγούνταν δωρεάν σε όλο το πλανήτη και δεν θα χρειαζόταν να είσαι ειδήμονας π.χ. γιατρός ή νοσηλευτής/ρια για να το χορηγήσεις αλλά ο καθένας από εμάς θα μπορούσε. Φυσικά για όσους φοβούνται τις ενέσεις το θαυματουργό αυτό φάρμακο θα παρασκευαζόταν και σε μορφή αναβράζοντος χαπιού (Πόσο πιο ανώδυνο να το κάνω?). Τελικά εμείς οι άνθρωποι έχουμε τη τάση να αναζητάμε και να θέλουμε τις εύκολες λύσεις χωρίς κόπο και δουλειά.
Ας επανέλθω όμως στην πραγματικότητα που σίγουρα είναι διαφορετική. Μπορεί να μην υπάρχει το εμβόλιο που προανέφερα αλλά υπάρχει η δύναμη της εκπαίδευσης και της μάθησης. Η έννοια και το περιεχόμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διδάσκονται και μαθαίνονται. Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο η ομάδα της Giraffe for Human Rights, Ρeace and Εducation υπάρχει.
Βασικό μας μέλημα είναι η εκπαίδευση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την ομάδα της Giraffe δύο έννοιες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, η ομάδα και το βίωμα. Όλες οι εκπαιδεύσεις μας γίνονται σε βιωματικές ομάδες. Μέσα στις βιωματικές ομάδες δημιουργείται μία ασφαλή ατμόσφαιρα. Επιδιώκεται η άμεση οικειότητα των μελών της ομάδας, ξετυλίγονται συναισθήματα, ανταλλάσσονται εμπειρίες, ιδέες και χαμόγελα. Τα μέλη της ομάδας πολύ γρήγορα διαπιστώνουν ότι δεν είναι μόνοι αλλά έχουν κοινές ανησυχίες, προβληματισμούς, στόχους και δράσεις. Οι ομάδες μας δίνουν τον χρόνο και το χώρο που χρειάζεται ο καθένας ξεχωριστά. Η πίεση μειώνεται. Στις βιωματικές μας ομάδες κυριαρχεί ο σεβασμός, η αποδοχή, η αρμονία και η διαφορετικότητα.
Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι δικαίωμα του καθενός εάν θα θελήσει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους ομάδες. Είναι δικαίωμα του καθενός να αμφισβητήσει το οτιδήποτε. Είναι δικαίωμα του καθενός να είναι καχύποπτος. Δεν είναι δικαίωμα του καθενός να αδιαφορεί ή να αγνοεί τα δικαιώματά του.

5 σχόλια:

ELvA είπε...

Kαλημερα @kokalina

Πολυ ενδιαφερουσα η τοποθετηση του Μ.Κατσουρού για τα ανθρωπινα δικαιωματα
που πολλοι εχουν αποψη μεν,
χωρις ομως αυτο να σημαινει
οτι γνωριζουν και τα δικαιωματα τους, ή οτι σεβονται τα δικαιωματα των αλλων....
Χρειαζεται περισσοτερη
εκπαιδευση πανω στο θεμα, πιστευω.Εσεις, ομως σαν ομαδα, πως προωθειτε το ζητημα της εκπαιδευσης πανω στα δικαιωματα;

Unknown είπε...

καλημέρα Elva.
έχεις απόλυτο δίκιο στο σχόλιο σου για την έλλειψη ουσιαστικής και εις βάθος γνώσης των δικαιωμάτων μας.
από αυτό ορμώμενοι, περίπου ένα χρόνο πριν, τέσσερεις άνθρωποι που δουλεύουμε όλοι με ανθρώπους που έχουν υποστεί τη βία στο πετσί τους, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με στόχο να κάνουμε κάτι για αυτό. στην πράξη αυτό που κάνουμε είναι να μιλάμε στους ανθρώπους για τα δικαιώματά τους, να μιλάμε στους ανθρώπους για τα δικαιώματα των άλλων, να βοηθάμε τους ανθρώπους να μπαίνουν στη θέση του άλλου και να νιώσουν για λίγο πως είναι να σου στερούν βασικές ελευθερίες. αυτό λέγεται βιωματική εκπαίδευση και είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε...

ELvA είπε...

Να υποθεσω οτι το προγραμμα
σας δεν υποστηριζεται απο κανενα δημοσιο φορεα... Τετοιες ευαισθησιες, στην Ελλαδα......

Unknown είπε...

δημόσιο φορέα? χαχαχα το άλλο με τον τοτό το ξέρεις?

ELvA είπε...

Γι αυτο το εγραψα κι εγω, επειδη η εκπαιδευση πανω στα δικαιωματα ειναι κατι σαν...ανεκδοτο στην Ελλαδα!
Το χειροτερο ειναι οτι ειναι ανεκδοτο με ισχυρη δοση απο black humour! :(