Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

καταγγελίες ισραηλινών στρατιωτών

(κλικ στην εικόνα για να δεις το αγγλικό κείμενο)

Δελτίο τύπου Διεθνούς Αμνηστίας

1η Απριλίου 2009


Ο ισραηλινός στρατός αποκρούει ως "φήμες" τις μαρτυρίες των στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης στρατιωτικής επίθεσης των 22 ημερών, οι οποίοι έκαναν ανατριχιαστικές καταγγελίες για τη συμπεριφορά κάποιων από τα στρατεύματα.
Οι στρατιώτες - μιλώντας σε ένα συνέδριο αποφοίτων στρατιωτικού κολεγίου στις 13 Φεβρουαρίου - περιέγραψαν τους χαλαρούς κανόνες στρατιωτικής εμπλοκής, που, όπως φαίνεται επέτρεψαν στα στρατεύματα να ανοίξουν πυρ σε άοπλους οι οποίοι δεν αποτελούσαν καμία απειλή για τη ζωή τους, και γενικά μια ατμόσφαιρα ατιμωρησίας, όπου η απαξίωση για θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου πολύ συχνά ήταν ανεκτή ή και ενθαρρυνόταν.

"Να τι είναι ας πούμε μαγκιά στη Γάζα... Βλέπεις ένα τύπο σε έναν δρόμο, να περπατάει. Δεν είναι απαραίτητο να έχει στην κατοχή του όπλα, δε χρειάζεται να εξακριβώσεις αν έχει κάτι, μπορείς απλά να τον πυροβολήσεις" δήλωσε ένας στρατιώτης.
Η υποτιθέμενη "διεξαγωγή ανακρίσεων" του στρατού ήταν ασυνήθιστα γρήγορη - σε απόλυτη αντίθεση με την αργόσυρτη αντιμετώπιση τόσων άλλων υποθέσεων που εκκρεμούν για χρόνια - και τα συμπεράσματά της, όπως ήταν αναμενόμενο, απολύτως αρνητικά ακόμη και για την πιο μικρή πιθανότητα κατάχρησης εξουσίας ή παραβίασης των νόμων του διεθνούς δικαίου από μέρος των στρατευμάτων. Εντούτοις, αυτό που περιέγραψαν οι ισραηλινοί στρατιώτες ακούγεται απολύτως οικείο στους εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας που έφθασαν στη Γάζα κατά τη λήξη των συγκρούσεων και πέρασαν τρεις εβδομάδες ερευνώντας μεμονωμένα κάθε περίπτωση απρόκλητης επίθεσης σε ανυπεράσπιστους πολίτες, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά. Από τις πληροφορίες προκύπτει το ερώτημα γιατί οι στρατιώτες έριξαν δύο βλήματα από τανκ μέσα στην κρεβατοκάμαρα των κοριτσιών του Δρα Abu Al- `Eish's το απόγευμα της 16ης Ιανουαρίου, σκοτώνοντας τρεις από τις κόρες του και μια από τις ανιψιές του και τραυματίζοντας μια τέταρτη κόρη και μια ακόμα ανιψιά. Δεν υπήρχε κανένας μαχητής μέσα στο σπίτι, μόνο πολίτες οι περισσότεροι από τους οποίους παιδιά.
Η ισραηλινή τηλεόραση ανακοίνωσε τη δήλωση ενός διοικητή των χερσαίων στρατευμάτων πριν την εισβολή στη Γάζα σχετικά με τους νέους κανόνες εμπλοκής: "Θέλω επιθετικότητα - εάν υπάρχει κάποιος ύποπτος στον πάνω όροφο κάποιου σπιτιού, βομβαρδίστε το... ας είναι τα λάθη κατά της δικής τους ζωής, όχι της δικής μας."

Σε ένα από τα παλαιστινιακά σπίτια που χρησιμοποιήθηκε και καταστράφηκε από τα ισραηλινά στρατεύματα, ένα σημείωμα που αφέθηκε από κάποιο ισραηλινό διοικητή περιλαμβάνει διάφορες επιχειρησιακές οδηγίες. Ένα λέει: "Κανόνες εμπλοκής: Πυροβολήστε επίσης χάριν διάσωσης ". Θα μπορούσε αυτό να εξηγεί γιατί τόσα πολλά ασθενοφόρα δέχτηκαν επίθεση και γιατί τόσο πολλοί τραυματίες αιμορράγησαν μέχρι θανάτου καθώς εμποδίστηκε η διέλευση των ασθενοφόρων;

Στις καταθέσεις τους οι στρατιώτες μιλάνε επίσης για απρόκλητες καταστροφές παλαιστινιακής ιδιοκτησίας. Κάποιος στρατιώτης θυμάται την κατάληψη ενός παλαιστινιακού σπιτιού για να χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικό διοικητήριο.

"Ήρθε μια διαταγή κάποια ημέρα ότι έπρεπε να αδειάσουμε ολόκληρο το σπίτι, όλο τον εξοπλισμό και τα έπιπλα. Έτσι τα ρίξαμε όλα έξω από το παράθυρο για να εξοικονομήσουμε χώρο και να το τακτοποιήσουμε. Ολόκληρο το σπίτι πετάχτηκε έξω από το παράθυρο, το ψυγείο, τα πιάτα... "

Οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας επιθεώρησαν δεκάδες σπιτιών που είχαν καταληφθεί και χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικές θέσεις από τους ισραηλινούς στρατιώτες. Στους τοίχους οι στρατιώτες είχαν γράψει στρατιωτικές οδηγίες καθώς επίσης και ρατσιστικά και απειλητικά μηνύματα, όπως "θάνατος στους Άραβες", "ήρθαμε να σας εξολοθρεύσουμε" ή "την επόμενη φορά θα πονέσει περισσότερο". Αν και τα σπίτια είχαν τουαλέτες που λειτουργούσαν, οι στρατιώτες είχαν αφοδεύσει σε κουτιά από χαρτόνι και πλαστικές σακούλες και τα είχαν άφησαν στα δωμάτια. Οι ντουλάπες και τα συρτάρια είχαν αδειαστεί στο πάτωμα και το περιεχόμενο τους είχε πατηθεί και λερωθεί. "Ο ακραία καταστροφή που συναντήσαμε σε κάθε σπίτι που μπήκαμε δεν ήταν αποτέλεσμα των νόμιμων ερευνών - ήταν καθαρός και απρόκλητος βανδαλισμός" είπε Donatella Rovera, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ...
Η διαδικασία που οδήγησε τον ισραηλινό στρατό να αποσύρει τις καταθέσεις των στρατιωτών - μια διαδικασία κατά την οποία ο στρατός ερευνά τον εαυτό του - δεν ικανοποιεί το αίτημα για αμεροληψία και αντικειμενικότητα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει επανειλημμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών να διεξάγει μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα σχετικά με τα πιθανά εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από όσους εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ. Μια ομάδα από 16 κορυφαίους παγκοσμίως ανακριτές και δικαστές εγκλημάτων πολέμου ένωσε δυνάμεις πρόσφατα με τη Διεθνή Αμνηστία, ώστε να ασκηθεί πίεση στα Ηνωμένα Έθνη για την έναρξη μιας πλήρους έρευνας σχετικά με τις φερόμενες κατάφορες παραβιάσεις των κανόνων πολέμου που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές.
Μέχρι τώρα τα πιο σημαίνοντα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε - ειδικότερα οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ - έχουν επιδείξει μια αξιοπρόσεκτη έλλειψη πολιτικής θέλησης να ασκηθούν διώξεις στους υπαίτιους.
Η ειρήνη και η ασφάλεια σε βάθος χρόνου δεν είναι δυνατές στη Μέση Ανατολή εκτός αν η απόδοση δικαιοσύνης καθιερωθεί για τα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου και ο κύκλος της ατιμωρησίας για τις σοβαρές παραβιάσεις που διαπράττονται από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη τερματιστεί," δήλωσε η Γενική Γραμματέας της
Διεθνούς Αμνηστίας Irene Khan .


πηγή: www.hrea.org
πηγή φωτογραφίας: los-cuatrocientos-golpes


Δεν υπάρχουν σχόλια: