Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

στέγη µας το ποδόσφαιρο...



αναδημοσίευση από το facebook group
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΕΓΩΝ - FAN CLUB

Το ποδόσφαιρο είναι µόνο η αφορμή. Αφορμή για να αναδείξουμε τα ζητήµατα των αστέγων, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Να αναδειχθεί και ο σπουδαίος ρόλος, η µεγάλη µάχη που δίνουν –κόντρα στο ρεύµα– πολλοί φορείς, εκατοντάδες άνθρωποι, εθελοντές και στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, φορέων τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων οργανισµών να ξεριζωθεί το φαινόµενο της έλλειψης στέγης, του αποκλεισμού και του ρατσισµού.
Αφορμή και ευκαιρία µαζί για πολλούς συνανθρώπους µας, που δίνουν τον δικό τους αγώνα για κοινωνική επανένταξη, να αθληθούν, µα κυρίως να συναντηθούν και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, να θέσουν στόχους –ποδοσφαιρικούς κατ’ αρχήν και έπεται η συνέχεια.
Εδώ, αξίζει µια ειδική αναφορά στους πρόσφυγες της οµάδας. Νέα παιδιά από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Κένυα κλπ που κάθε τους µέρα είναι ένας Γολγοθάς. Στην πορεία των δύο χρόνων διαπιστώσαµε ότι όπως είναι αποκλεισµένοι από όλες τις εκφάνσεις τής κοινωνικής µας ζωής, µε τον ίδιο τρόπο είναι και αποκλεισµένοι από το αγαθό τού αθλητισµού.
Είναι αυτοί που φαίνεται να απολαµβάνουν περισσότερο απ’ όλους τις κυριακάτικες ποδοσφαιρικές µας περιπέτειες.
Οι αριθµοί κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητοι είναι. Όλες οι κοινωνικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, οι συµµετέχοντες σε αυτή την ποδοσφαιρική διαδικασία µόνο κερδισµένοι βγαίνουν (βλ. Homeless World Cup Social Impact reports, όλων των προηγούµενων ετών).
Μέσα στα πρώτα δύο χρόνια, από τις προπονήσεις της ελληνικής οµάδας έχουν περάσει πάνω από 150 άτοµα. Άστεγοι, πρόσφυγες και πρώην εξαρτηµένοι βρήκαν κοινό σηµείο αναφοράς την πέτσινη µπάλα. Έγιναν µια µεγάλη παρέα, µοιράστηκαν το ίδιο όνειρο, µαζί και τη χαρά ενός γκολ, την απόγνωση µιας χαµένης ποδοσφαιρικής ευκαιρίας, την στιγµιαία έκρηξη θυµού για µια λανθασμένη µεταβίβαση.
Με κάποιο µαγικό τρόπο στο τέλος είναι όλοι κερδισµένοι. Είναι η µαγεία τού αγνού ποδοσφαίρου.

Οι εκδηλώσεις

Όπως συµβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η ποδοσφαιρική εκστρατεία θα πλαισιωθεί από µια σειρά σηµαντικών εκδηλώσεων. Η αφύπνιση της κοινής γνώµης, η ευαισθητοποίησή της απέναντι στο τραγικό και διαρκώς διογκούμενο φαινόµενο των αστέγων -βλ. άρθρο του Σπύρου Ψύχα «Μια ήπειρος στα παγκάκια» - είναι το πρώτο ζητούµενο. Στόχος να ενθαρρυνθεί και η συµµετοχή των πολιτών, µε οποιοδήποτε τρόπο στους αγώνες για την καταπολέμηση του. Δεν είναι όµως, µόνον η κοινή γνώµη, αλλά και η ίδια η πολιτεία, που παραµένει, εν γένει, απούσα από έναν τόσο κρίσιµο κοινωνικό αγώνα. Μέσα από αυτή την διαδικασία ελπίζουµε να ενεργοποιήσουµε τα κοινωνικά αντανακλαστικά της και να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες της.
Η αρχή των εκδηλώσεων θα γίνει στο τέλος τού µήνα µε ένα κινηµατογραφικό τριήμερο στο Ciné Φιλίπ (Θάσου 11, Πλατεία Αµερικής). Εκεί, από την Παρασκευή 29 ως την Κυριακή 31 Μαΐου θα προβληθούν ταινίες και ντοκιµαντέρ που εστιάζονται στο ζήτηµα των αστέγων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Μεταξύ άλλων, θα προβληθεί και το ντοκιµαντέρ (παραγωγή ALPHA) «Γκολ στη Φτώχεια» που ακολούθησε την πορεία τής ελληνικής οµάδας προς τη διοργάνωσης τής Κοπεγχάγης το 2007.
Επίσης, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αµερικανικής παραγωγής ντοκιµαντέρ «Kicking It». Το ντοκιµαντέρ ακολουθεί την ζωή έξι αστέγων παικτών καθώς ετοιµάζονται να συµµετάσχουν στο Παγκόσµιο Κύπελλο Αστέγων του Κέιπ Τάουν (2006).
Το Σάββατο 20 Ιουνίου (παραµονή της Παγκόσµιας Ηµέρας Προσφύγων) θα διεξαχθεί στην πλατεία Συντάγματος το τουρνουά ποδοσφαίρου και ενηµέρωσης. Σε συνεργασία µε τον Δήµο Αθηναίων, το Ίδρυµα Αστέγων τού Δήµου Αθηναίων και την Street-Soccer Prevents του Νίκου Σαργκάνη, θα στήσουμε ένα γήπεδο πάνω στην πλατεία, θα σηµαδεύουµε δίχτυα, θα χαιρόµαστε την ηµέρα και θα µοιράσουµε άφθονο υλικό για το Παγκόσµιο Κύπελλο Αστέγων, τη δράση φορέων που συµµετέχουν στην πρωτοβουλία κλπ Κάθε χρόνο όλο και κάποια έκπληξη σκαρώνουμε. Φέτος βάζουµε τα δυνατά µας για ακόµα µεγαλύτερα πράγµατα.
Να σηµειωθεί εδώ, ότι αν µια οµάδα/παρέα θέλει να παίξει µπάλα µαζί µας εκείνο το Σάββατο, ας επικοινωνήσει µε τα γραφεία τής ΓΑΛΕΡΑΣ (210 3843983, email@galera.gr). Το πιθανότερο είναι ότι κάτι θα γίνει, αρκεί η ενηµέρωση να είναι έγκαιρη.
Μέσα στον Ιούλιο θα γίνει η έκθεση γελοιογραφίας «Γκολ στη Φτώχεια» µε τη συµµετοχή κορυφαίων ελλήνων και ξένων γελοιογράφων. Θέµα της φετινής έκθεσης είναι η κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου. Ο χώρος δεν έχει ακόµα κλείσει, αλλά όπως δείχνουν τα πράγµατα θα είναι… πολύ µεγάλος.
Ανήµερα της Παγκόσµιας Μέρας Στέγασης (Δευτέρα 5 Οκτωβρίου) θα πραγµατοποιηθεί µια ηµερίδα, όπου θα τεθούν συγκεκριµένα ζητήµατα που αφορούν το φαινόµενο των αστέγων στην πατρίδα µας.
Με την ηµερίδα αυτή θα κλείσει το επίσηµο πρόγραμμα της φετινής καµπάνιας. Θα έχουν µεσολαβήσει (πέρα από τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις) προβολές, πάρτι µε µακαρονάδες και όχι µόνο, αγώνες δρόµου, ανοιχτές συζητήσεις και άλλα χάπενινγκς, που, χωρίς αµφιβολία, δεν θα αφήσουν την πόλη σε ησυχία τουλάχιστον µέχρι τον Οκτώβριο.
Το πλήρες πρόγραμμα και όλες οι λεπτοµέρειες των εκδηλώσεων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα τού περιοδικού galera σε λίγες µέρες που θα έχει οριστικοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: