Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑΤΟΣ


Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων οργανώνει Σεμινάριο Ψυχοδράματος με εισηγητή τον Γιώργο Μποτονάκη, ψυχίατρο, ψυχαναλυτή, θεραπευτή ψυχοδράματος και θεατρικό συγγραφέα.
Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στην έδρα του Συλλόγου (Κουμουνδούρου 25, Αθήνα) σε τρεις συνεχόμενες Δευτέρες του Μαΐου, 11, 18 & 25-5-2009 και ώρες 19:30 έως 21:30. Απευθύνεται κυρίως στα μέλη του Συλλόγου, αλλά είναι ανοιχτό και σε ηθοποιούς, φοιτητές θεατρολογίας και δραματικών σχολών, επαγγελματίες του χώρου και κάθε ενδιαφερόμενο.
Η παρακολούθηση είναι ΔΩΡΕΑΝ .


Το ψυχόδραμα είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη ψυχοθεραπευτική, αυτογνωσιακή και εκπαιδευτική μέθοδος. Χρησιμοποιεί τη θεατρική πράξη όπου το κάθε μέλος της ομάδας ‘παίζει’ μαζί με άλλους μικρές σκηνές με θέματα που ο ίδιος ο παίκτης επιλέγει ελεύθερα μέσα από τις εμπειρίες του, τις φαντασιώσεις του, τις επιθυμίες του και τις σκέψεις του. Κατά συνέπεια αναγνωρίζει τον εαυτό του και τον κατανοεί, εντός των θεραπευτικών πλαισίων και του κλίματος ασφάλειας, που παρέχει η ομάδα. Το ψυχόδραμα κινητοποιεί το συναίσθημα και οργανώνει την αναπαραστασιακή λειτουργία του ψυχισμού, καθώς το μέλος αυτοσχεδιάζει αυθόρμητα σκηνές και ‘πραγματοποιεί’ μέσα στην θεατρική πράξη τις νοητικές αναπαραστάσεις του. Χρησιμοποιεί τις δημιουργικές δυνατότητες του ατόμου και την μεγάλη ευχαρίστηση, που πηγάζει από τη θεατρική δημιουργική πράξη, όπως επίσης και τη δυναμική της ομάδας. Συγχρόνως ευνοεί έτσι τη συναισθηματική συναλλαγή και τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων με τους άλλους.
Το ψυχόδραμα χρησιμοποιείται για καταστάσεις άγχους, φοβίας, κατάθλιψης και τις ψυχοσωματικές νόσους. Χρησιμοποιείται επίσης σαν αυτογνωσιακή μέθοδος, και για εκπαιδευτικούς σκοπούς γενικότερα, αλλά και για την εκπαίδευση των ηθοποιών.

Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων οργανώνεται σεμινάριο με τρεις δίωρες συναντήσεις στις παρακάτω ημερομηνίες :
Η πρώτη ώρα κάθε συνάντησης θα περιλαμβάνει θεωρητικά θέματα και η δεύτερη ώρα θα είναι βιωματική εφαρμογή.

Συνάντηση Α. Δευτέρα 11-5-2009, 19:30 – 21:30

Θεωρητικό μέρος:
Το Θέατρο του Αυθορμητισμού της Βιέννης.
Τι είναι το ψυχόδραμα.
Βιωματικό μέρος.
Συνάντηση Β. Δευτέρα 18-5-2009, 19:30 – 21:30

Θεωρητικό μέρος:
Η Αναπαράσταση σαν ενδοψυχικό γεγονός.
Η Αναπαράσταση και η ψυχική πραγματικότητα.
Η Αναπαράσταση και ο λόγος.
Η Αναπαράσταση και το Ψυχόδραμα.
Βιωματικό μέρος.
Συνάντηση Γ. Δευτέρα 25-5-2009, 19:30 – 21:30

Θεωρητικό μέρος:
Δημιουργικότητα και Ψυχόδραμα.
Η επαναδημιουργία του εαυτού.
Το Ψυχόδραμα και το συναίσθημα.
Η τεχνική του Ψυχοδράματος.
Βιωματικό μέρος.

Ο Γιώργος Μποτονάκης είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, θεραπευτής ψυχοδράματος. Εργάζεται στην Αθήνα και έχει κάνει ομάδες ψυχοδράματος αυτογνωσιακές, θεραπευτικές και για την εκπαίδευση ηθοποιών. Είναι επίσης θεατρικός συγγραφέας και έχει γράψει τα έργα: Ορέστης, Ο βασιλιάς πεινά και Ο ποντικός. Ο Ορέστης έχει παρουσιασθεί στο θέατρο Αλκμήνη το 2001.


Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι και την Πέμπτη 7 Μαΐου στη Γραμματεία του Συλλόγου, είτε τηλεφωνικά (210-5229990) και με μήνυμα στον τηλεφωνητή, είτε ηλεκτρονικά (pesyth@pesyth.gr, info@pesyth.gr) και στο τηλέφωνο 6977-254780 (Μελίνα Πλαστή).
Απαραίτητη η δήλωση τηλεφώνου, προκειμένου η συμμετοχή σας να επιβεβαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: