Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Συνήγορος του Παιδιού


Δελτίο Τύπου
13.1.2009

Οι Έφηβοι συζητούν και προτείνουν

Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων που συγκρότησε ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, ακολουθώντας πρότυπα ομόλογων ευρωπαϊκών θεσμών, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2009 με την συμμετοχή 29 αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 14 ως 17 χρόνων από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Στόχος του εκπαιδευτικού αυτού διημέρου ήταν οι έφηβοι, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, αφενός να κατανοήσουν το ρόλο του Συνηγόρου του Παιδιού και της Ομάδας και αφετέρου να διαμορφώσουν τη θεματολογία και τη μεθοδολογία με την οποία θα εργαστούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων στη διάρκεια του 2009 καθώς και τους εφήβους που είχαν αρχικά αποστείλει αιτήσεις συμμετοχής σε αυτήν (410 έφηβοι) συνοψίστηκαν σε 3 ενότητες: α) δικαιώματα της συμμετοχής και της έκφρασης, β) διακρίσεις και ανισότητες και γ) προστασία από την βία, την κακοποίηση, την παραμέληση και την εκμετάλλευση. Τα θέματα που πρότειναν οι έφηβοι αναρτώνται στον ιστοχώρο του Συνηγόρου του Παιδιού (http://www.0-18.gr/), όπου θα παρουσιάζονται σε τακτική βάση και οι προτάσεις ή τα αποτελέσματα των δράσεών τους.
Ο Συνήγορος του Παιδιού θα υποστηρίξει τα μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων προκειμένου να διεξαγάγουν διάλογο με συνομηλίκους τους και δραστηριότητες στα σχολεία τους, ώστε να διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις στα θέματα που τους απασχολούν. Στις επόμενες συναντήσεις της Ομάδας στη διάρκεια της χρονιάς, οι προτάσεις αυτές θα γίνονται αντικείμενο συζήτησης και επεξεργασίας σε ηλεκτρονικό φόρουμ, το οποίο αναπτύσσεται για τον σκοπό αυτό. Στο τέλος κάθε χρονιάς, ο Συνήγορος θα συνοψίζει τις απόψεις των εφήβων και θα απευθύνει τις προτάσεις τους προς την Πολιτεία.
O Συνήγορος του Παιδιού θεωρεί ότι οι έφηβοι, όταν τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε παρόμοιες διαδικασίες μέσα από τις οποίες εκφράζουν τις απόψεις τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τα θέματα που τους αφορούν, αποδεικνύουν ότι μπορούν να εκφραστούν με ωριμότητα, δημιουργικότητα και δέσμευση. Σε μια εποχή κατά την οποία έχει γίνει φανερό ότι παιδιά και έφηβοι έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι ακούγονται και ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνώμη τους, είναι σημαντικό η εκπαιδευτική κοινότητα να διαθέτει χρόνο για τη διεξαγωγή συζητήσεων, να ενισχύει τις πρωτοβουλίες των μαθητών και να αξιοποιεί τον θεσμό των μαθητικών κοινοτήτων.
H πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, η οποία χαρακτηρίστηκε από την υπευθυνότητα και τον ενθουσιασμό των εφήβων που συμμετείχαν, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη: α) της Aegean Airlines, η οποία διέθεσε δωρεάν εισιτήρια στους εφήβους και τους συνοδούς τους που μετακινήθηκαν αεροπορικά στην Αθήνα, και β) της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, που έδωσε τη δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών και συνοδών στο ξενοδοχείο Electra Palace στην Πλάκα.
Η επόμενη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο στην Θεσσαλονίκη.

Επικοινωνία για περισσότερα στοιχεία: τηλέφωνα 210.7289703 και 210.7289744
e-mail: cr@synigoros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: