Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

18 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη



Για την παγκόσμια μέρα μετανάστη…λίγα δικά μας λόγια..

Ας μιλήσουμε για την Μαχαμπάτ-καθηγήτρια μαθηματικό στη χώρα της , το Ιράκ- που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της κάνοντας ό,τι δουλειά πέσει στα χέρια της. Και το γιο της το Μίμη που είναι ταλεντάκι στο ποδόσφαιρο, αλλά ο προπονητής των «τσικό» δεν τον περιλαμβάνει στη δωδεκάδα.
Ας μιλήσουμε για τον Ιμπραχίμ από το Αφγανιστάν που τον ενδιαφέρουν, όπως όλους τους εφήβους, τα κορίτσια, η μουσική και το internet.
Ας μιλήσουμε για την Ορνέλα- γεννημένη στην Αλβανία, μεγαλωμένη στην Ελλάδα- ηθοποιό στερεή και αέρινη.

Σε ένα κόσμο που ονειρευόμαστε η Μαχαμπάτ δεν κλείστηκε στη φυλακή μαζί με τα δυο ανήλικα παιδιά της αμέσως μόλις πάτησε σε ελληνικό έδαφος για μήνες. Ούτε δουλεύει σε μια (κατ’ ευφημισμό) εταιρία, χωρίς ασφάλιση και απλήρωτη ανάλογα με τη διάθεση του εργοδότη. Κανείς ποτέ δεν την μετονόμασε σε Μαρία επειδή δεν είχε τη διάθεσή να μάθει πως προφέρεται το όνομά της. Αντίθετα, γυρίζει από τη δουλειά της, όπου τη σέβονται και την εκτιμούν γιατί είναι εργατική, έξυπνη και μαθηματικό μυαλό και. Και συνεχίζει τη μέρα της με τα μαθήματα ελληνικών που με τόση θέρμη παρακολουθεί. Τις Κυριακές ακολουθεί την παιδική ομάδα που παίζει ο Μίμης και μετά όλοι οικογενειακώς μαζεύονται σε κάποιο από τα σπίτια της γειτονιάς και το ρίχνουν στο φαί και το γλέντι. Τραγουδάνε και τα τραγούδια της πατρίδας , χορεύουν, ξέρουν να περνάνε όμορφα οι άνθρωποι.

Αλλά όλα αυτά σε ένα κόσμο που ονειρευόμαστε

Σε ένα κόσμο που ονειρευόμαστε η σπαρακτική ερμηνεία της Ορνέλας στην ταινία «Η Διόρθωση» σε σκηνοθεσία του Θάνου Αναστόπουλου δεν θα είχε αποκλειστεί από τις υποψηφιότητες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επειδή η Ορνέλα είναι Αλβανή υπήκοος. Αντίθετα θα πρόσθετε άλλη μια τιμητική διάκριση στην ήδη πολυβραβευμένη ταινία.

Αλλά όλα αυτά σε ένα κόσμο που ονειρευόμαστε…

Σε ένα κόσμο που ονειρευόμαστε ο Ιμπραχίμ που είναι παιδί μάλαμα, θα μπορούσε να τελειώσει το σχολείο, να μάθει 2-3 γλώσσες – είναι ο καημός του- και να έχει μια κοπέλα να τον αγαπάει και να τον αγκαλιάζει όταν του λείπουν τα ψηλά βουνά του Αφγανιστάν και η μάνα του.

Αλλά όλα αυτά σε ένα κόσμο που ονειρευόμαστε…

Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε για τα πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπων που αλλάζουν τόπο διαμονής στον κόσμο σήμερα, οι 210 χιλιάδες περίπου από αυτούς στην Ελλάδα…
Ονειρευόμαστε και θέλουμε να μεταδώσουμε το όνειρο για έναν αγώνα για τον άνθρωπο…

5 σχόλια:

Afrodite Al Salech είπε...

Κάποιοι φίλοι του ιστολογίου μου μου υπέδειξαν το ιστολόγιο σας.
Χαίρομαι για την ύπαρξη σας.

Την καλησπέρα μου.

Artanis είπε...

Ελευθερία μου χρόνια σου πολλά, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2009...Καλά να περάσεις αυτές τις μέρες...
Φιλιά πολλά...

Τρελός του Χωριού είπε...

Ευχομαι καθε στιγμή αυτών των γιορτών να ανθίζουν γύρω σου χαμόγελα από ανθρώπους που αγαπάς

ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΪΟΥ είπε...

Kokalina σ' ευχαριστώ και για την προτίμηση που έδειξες για το Ιστολόγιό μου : http://amesidemocratia.blogspot.com/
Εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για όλες τις γιορτές και φυσικά ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ..
Με εκτίμηση

Unknown είπε...

Σας ευχαριστούμε όλους για τις ευχές και τα καλά σας λόγια και σας τις επιστρέφουμε with sugar on top!