Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΥΛΟΥ


Δελτίο Τύπου

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει:
Τα προβλήματα της παραλαβής αιτημάτων ασύλου στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη) είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της ουσιαστικής κατάρρευσης μιας πρόχειρης και δυσλειτουργικής σε εθνικό επίπεδο διοικητικής διαδικασίας υπό το βάρος της μαζικής εισροής αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά».
Σοβαρότατα προβλήματα παρουσιάστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά την παραλαβή αιτημάτων ασύλου στη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής. Αυτά εκδηλώθηκαν μάλιστα ακόμη και με τη μορφή βίαιων επεισοδίων μεταξύ αστυνομίας και αλλοδαπών. Ο Συνήγορος του Πολίτη, που μετέβη περισσότερες φορές επιτοπίως, μετά από σωρεία καταγγελιών εκ μέρους ενδιαφερομένων αλλοδαπών και κοινωνικών οργανώσεων, νιώθει υποχρεωμένος να εκφράσει την ιδιαίτερη ανησυχία του σε ό,τι αφορά τη σχετική διαδικασία που ακολουθεί η Ελληνική Αστυνομία.
Τα προβλήματα, όπως διαπιστώθηκε, καταρχάς δημιουργήθηκαν από την προ μηνός αιφνίδια απόφαση της Δνσης Αλλοδαπών να σταματήσει να παραλαμβάνει περαιτέρω αιτήματα ασύλου, λόγω της διαρκώς διογκούμενης προσέλευση αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά» στην εν λόγω υπηρεσία προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς αιτούντος άσυλο, και την εφαρμογή
μιας πολιτικής «επιλεκτικής» παραλαβής με αμφιλεγόμενα κριτήρια.
Όπως κατέστη σαφές από τη διερεύνηση του θέματος, τέτοια προβλήματα θα έπρεπε να θεωρούνται αναμενόμενα εν όψει του μαζικού αριθμού των εισελθόντων κατά το τρέχον έτος στη χώρα αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά» και της κατάστασης εξαθλίωσης στην οποία οι περισσότεροι εξ αυτών τείνουν να περιέλθουν. Χαρακτηριστικά που κατά την ήδη διατυπωθείσα στο πρόσφατο παρελθόν κρίση του Συνηγόρου του Πολίτη, φαίνονται να στοιχειοθετούν μια πρώτη, ήπιας μορφής, ανθρωπιστική κρίση. Από τη σκοπιά αυτή, τα προβλήματα στη Δνση Αλλοδαπών Αττικής αποτελούν απλώς το επιστέγασμα ενός ευρύτερου πλέγματος δομικών δυσλειτουργιών που χαρακτηρίζουν συνολικά τη διαδικασία ασύλου, αλλά και τη διαχείριση της παραμονής ορισμένων τμημάτων του αλλοδαπού πληθυσμού που διαμένει στη χώρα. Οι δομικές αυτές δυσλειτουργίες ξεκινούν ήδη από τον τρόπο διαχείρισης του εισερχομένου πληθυσμού στα μεθοριακά σημεία εισόδου στη χώρα (σύλληψη και κράτηση για αδικαιολόγητα μακρύ διάστημα και υπό δυσμενέστατες περιστάσεις, χωρίς εγγύηση πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, συλλήβδην όλων των εισερχομένων) και φθάνουν μέχρι την εξαιρετικά ακανθώδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εγκατάσταση υπό συνθήκες εξαθλίωσης μεγάλου αριθμού αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά» δίπλα στο λιμάνι της Πάτρας. Έτσι, οι δυσλειτουργίες της διοίκησης επιτείνουν την κατάσταση κρίσης με τρόπο που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια τάξη και υγεία, ιδίως όμως την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη του πληθυσμού που διαμένει στη χώρα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί επιτακτική την παραλαβή αιτημάτων χωρίς περιορισμούς και επιλεκτικά κριτήρια, καθώς τέτοιες πρακτικές δεν προσκρούουν μόνον στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αλλά και στην αρχή της απρόσκοπτης πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου όσων επιθυμούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα. Με δεδομένο όμως ότι η προβληματική κατάσταση στην Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής αποτελεί απλώς το επιφαινόμενο της βαθύτερης παθογένειας στην οργάνωση της διαδικασίας χορήγησης πολιτικού ασύλου στη χώρα μας, η αντιμετώπισή της απαιτεί καταφανώς στρατηγικού χαρακτήρα αναδιαρθρώσεις των σχετικών διοικητικών δομών και λειτουργιών.
Γι’ αυτό και ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει τη δραστική αποκέντρωση των διαδικασιών του ασύλου, κατά το πρότυπο των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, την πλήρη αξιοποίηση
των προβλεπόμενων θεσμικών δυνατοτήτων και τη συντονισμένη κινητοποίηση περισσοτέρων υπουργείων, υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας των πολιτών για τη βελτίωση της διαδικασίας και τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής.
Ωστόσο, τα μέτρα διοικητικής αναδιάρθρωσης και συντονισμού με κοινωνικούς φορείς δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της διαδικασίας ασύλου ή, έστω, να μειώσουν αποφασιστικά τον -πράγματι συνθλιπτικό σήμερα- φόρτο των εμπλεκομένων υπηρεσιών όσο δεν παρέχεται στον διαρκώς και ταχέως διογκούμενο πληθυσμό των αλλοδαπών που «εγκλωβίζεται» στη χώρα, λόγω του ότι η απέλαση ή η απομάκρυνσή τους είναι ανέφικτη, άλλος τρόπος διασφάλισης της προσωρινής τους διαμονής και εργασίας για τα προς το ζην, από την επιδίωξη της «ροζ κάρτας» του αιτούντος άσυλο.
Το πλήρες κείμενο του εγγράφου υπάρχει στο www.synigoros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: