Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Το Τέλος της Φτώχειας;



Δελτίο τύπου

Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 8.00 μ.μ. η ActionAid διοργανώνει σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Δαναό ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ του Φιλίπ Ντιάζ «Το Τέλος της Φτώχειας;».

Θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου. Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ και όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια θα δοθούν για την ενίσχυση του έργου της ActionAid.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πεινούν σε καθημερινή βάση. Κάθε 3,6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από την πείνα. Οι περισσότεροι είναι παιδιά. Γιατί; Η ταινία δίνει πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα όπως με τόσο πλούτο στον κόσμο, γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν τόσοι φτωχοί; Γιατί το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει πάνω από το 85% των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων;

Η φτώχεια δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός. Απαντήσεις δίνουν νομπελίστες οικονομολόγοι και αναλυτές αποκαλύπτοντας ότι η αρχή έγινε με την κατάκτηση της Αμερικής από τους Ευρωπαίους και την αποικιοκρατία που δημιούργησε ένα σύστημα όπου λίγες χώρες εκμεταλλεύονται συστηματικά τις περισσότερες κρατώντας τις φτωχιές.

Δημιουργός της ταινίας είναι ο Γάλλος Φιλίπ Ντιαζ (σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία), ο οποίος ζήτησε απαντήσεις από ανθρώπους όπως οι John Perkins (Συγγραφέας του βιβλίου Εξομολογήσεων ενός Οικονομικού Εκτελεστή), Amartya Sen (Νόμπελ Οικονομικών 1998), Joseph Stiglitz – (Νόμπελ Ειρήνης για την Οικονομία για το 2001 και πρώην διευθυντής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας) και Chalmers Johnson (Αναλυτής της CIA και ακαδημαϊκός). Ο Ντιάζ ταξίδεψε, επίσης, σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπως στην Κένυα και τη Λατινική Αμερική και μίλησε με ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια.

Η ταινία παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων σε ειδική προβολή στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Κανών και στο 14ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας. Δεν έχει ακόμα προβληθεί στις αίθουσες.

Πότε; Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009, στις 8.00 μ.μ.
Πού; Κινηματογράφος Δαναός, Λ. Κηφισίας 109 (μετρό Πανόρμου)
Τι; Ειδική προβολή της ταινίας «Το τέλος της Φτώχειας;» και συζήτηση παρουσία του Στέλιου Κούλογλου.

Ευχαριστούμε την Odeon και τον κινηματογράφο Δαναό για την ευγενική τους υποστήριξη. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία στην επίσημη ιστοσελίδα της: www.theendofpoverty.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: