Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

«Ο ρατσισμός μέσα απ' τα μάτια των παιδιών» της φιλολόγου Ευτυχίας Δημητριάδου III

Αυτή και η οικογένειά της βίωσαν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Την κοπέλα δεν την αποδεχόταν κανείς στο σχολείο, ακόμα και παιδιά που ήταν από την ίδια χώρα με εκείνη δεν την πλησίαζαν, καθόταν συνεχώς μόνη της στα διαλείμματα... Το κοριτσάκι γυρνούσε σπίτι του από το σχολείο πάντα κλαίγοντας και έλεγε στους γονείς του πως δεν θέλει να ξαναπάει στο σχολείο και πως θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του.
(Κατερίνα, Αλβανία)

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

«Ο ρατσισμός μέσα απ' τα μάτια των παιδιών» της φιλολόγου Ευτυχίας Δημητριάδου II

Οι περισσότεροι καθηγητές και μαθητές, ως και γονείς μαθητών κρατούσαν κακία μέσα τους. Όσοι με έβλεπαν δε λέγανε ο Σουκρής ή ο μαθητής, λέγαν ο Τούρκος.

(Σουκρή, Μουσουλμάνος)

Το Τέλος της Φτώχειας;



Δελτίο τύπου

Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 8.00 μ.μ. η ActionAid διοργανώνει σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Δαναό ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ του Φιλίπ Ντιάζ «Το Τέλος της Φτώχειας;».

Θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου. Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ και όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια θα δοθούν για την ενίσχυση του έργου της ActionAid.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πεινούν σε καθημερινή βάση. Κάθε 3,6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από την πείνα. Οι περισσότεροι είναι παιδιά. Γιατί; Η ταινία δίνει πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα όπως με τόσο πλούτο στον κόσμο, γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν τόσοι φτωχοί; Γιατί το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει πάνω από το 85% των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων;

Η φτώχεια δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός. Απαντήσεις δίνουν νομπελίστες οικονομολόγοι και αναλυτές αποκαλύπτοντας ότι η αρχή έγινε με την κατάκτηση της Αμερικής από τους Ευρωπαίους και την αποικιοκρατία που δημιούργησε ένα σύστημα όπου λίγες χώρες εκμεταλλεύονται συστηματικά τις περισσότερες κρατώντας τις φτωχιές.

Δημιουργός της ταινίας είναι ο Γάλλος Φιλίπ Ντιαζ (σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία), ο οποίος ζήτησε απαντήσεις από ανθρώπους όπως οι John Perkins (Συγγραφέας του βιβλίου Εξομολογήσεων ενός Οικονομικού Εκτελεστή), Amartya Sen (Νόμπελ Οικονομικών 1998), Joseph Stiglitz – (Νόμπελ Ειρήνης για την Οικονομία για το 2001 και πρώην διευθυντής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας) και Chalmers Johnson (Αναλυτής της CIA και ακαδημαϊκός). Ο Ντιάζ ταξίδεψε, επίσης, σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπως στην Κένυα και τη Λατινική Αμερική και μίλησε με ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια.

Η ταινία παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων σε ειδική προβολή στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Κανών και στο 14ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας. Δεν έχει ακόμα προβληθεί στις αίθουσες.

Πότε; Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009, στις 8.00 μ.μ.
Πού; Κινηματογράφος Δαναός, Λ. Κηφισίας 109 (μετρό Πανόρμου)
Τι; Ειδική προβολή της ταινίας «Το τέλος της Φτώχειας;» και συζήτηση παρουσία του Στέλιου Κούλογλου.

Ευχαριστούμε την Odeon και τον κινηματογράφο Δαναό για την ευγενική τους υποστήριξη. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία στην επίσημη ιστοσελίδα της: www.theendofpoverty.com

«Ο ρατσισμός μέσα απ' τα μάτια των παιδιών» της φιλολόγου Ευτυχίας Δημητριάδου

Από την πρώτη έως την τρίτη δημοτική δημοτικού όλοι με αντιμετώπιζαν σαν ένα σκουπίδι. Η μητέρα μου με πήγαινε ως την πόρτα του σχολείου και μετά εγώ τριγυρνούσα μόνη στους δρόμους...
Όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα. Τι μαύρος, τι άσπρος, τι χριστιανός, τι μουσουλμάνος, τι Έλληνας, τι Αλβανός.
(Βασιλίκα, Αλβανία)

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου-Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων

Το Δίκτυο Stop FGM In Greece διοργανώνει εκδήλωση / συζήτηση με θέμα:

Ανάπτυξη Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την πρόληψη και εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Ε.Ε.

την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 5.00 μ.μ. στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Φερών 18 (Πλ. Βικτωρίας)
Η εκδήλωση οργανώνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Daphne / Δάφνη: «Developing national plans of action to prevent and eliminate FGM in the EU» / «Ανάπτυξη Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την πρόληψη και εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Ε.Ε»

Το Δίκτυο Stop FGM in Greece - Σταματήστε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Ελλάδα - ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2007 με πρωτοβουλία του Ελληνοσουδανικού Συνδέσμου Φιλίας και αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Euro Net - FGM. Μέλη του ελληνικού δικτύου είναι: Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, One Earth.

Για περισσότερες πληροφορίες: Σάρα Αχμέτ, Υπεύθυνη έργου, τηλ. 210 7487036 –694994567

Η Αποκριά

Μακρυά σ' ένα άλλο κόσμο γίνηκε αυτή
η αποκριά
το γαϊδουράκι γύριζε μέσ' στους έρημους δρόμους
όπου δεν ανάπνεε κανείς
πεθαμένα παιδιά ανέβαιναν ολοένα στον ουρανό
κατέβαιναν μια στιγμή να πάρουν τους αετούς τους
που τους είχαν ξεχάσει
έπεφτε χιόνι γυάλινος χαρτοπόλεμος
μάτωνε τις καρδιές
μια γυναίκα γονατισμένη
ανάστρεφε τα μάτια της σα νεκρή
μόνο περνούσαν φάλαγγες στρατιώτες εν-δυο
εν-δυο με παγωμένα δόντια

Το βράδυ βγήκε το φεγγάρι
αποκριάτικο
γεμάτο μίσος
το δέσαν και το πέταξαν στη θάλασσα
μαχαιρωμένο

Μακριά σ' ένα άλλο κόσμο γίνηκε αυτή
η αποκριά


Μίλτου Σαχτούρη "Ποιήματα"

Χρονικό Προαναγγελθέντος Εμπρησμού

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Eurochild- 5η γενική συνέλευση, Βουδαπέστη 5-7 Νοεμβρίου 2008


Τον Νοέμβριο του 2008 το Eurochild, το πανευρωπαϊκό δίκτυο οργανώσεων και προσώπων που εργάζονται για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των παιδιών και των νέων, πραγματοποίησε την 5η του Γενική Συνέλευση υπό τον τίτλο "Συμπεριλαμβάνοντας τα παιδιά: μια προσέγγιση των παιδικών δικαιωμάτων για την ποιότητα ζωής των παιδιών".
Η Νίκη Ρουμπάνη που συμμετείχε, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης μας μετέφερε κάποια στοιχεία από τη διοργάνωση....


"Μετά την συνάντησή μας στο Συνήγορο του Πολίτη με μέλη του Eurochild προσκληθήκαμε κι αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στο συνέδριο αυτό στη Βουδαπέστη. Παρόντες ήταν πέραν των μελών του Δικτύου αυτού και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς κι εκπρόσωποι Κοινοβουλίων. Επίσης μια επιτροπή νέων από οργανώσεις νεολαίας από διάφορες χώρες - μέλη.
Από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. έχουν τεθεί πέντε προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις.
. Η ενεργητική ένταξη ατόμων από τις ομάδες που κινδυνεύουν από τον αποκλεισμό
. Η φτώχεια των παιδιών
. Θέματα μεταναστών σε σχέση με το παιδί
. Ασφαλιστική κάλυψη με ευέλικτο τρόπο
. Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού.

Στόχοι: Να μειώσουμε τους αριθμούς παιδιών σε κίνδυνο σε ευαίσθητες ομάδες- παράδειγμα, όταν αναγκάζονται να μεταναστεύουν οι γονείς και τα παιδιά μένουν πίσω, παιδιά σε μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα ρατσισμού, παιδιά που αφήνουν νωρίς το σχολείο, παιδιά με αναπηρίες,κλπ
Να μειώσουμε τους αριθμούς των παιδιών που ζουν σε σπίτια χωρίς εργαζόμενους ενήλικες.
Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε να συμμετέχουν τα παιδιά σε αποφάσεις και διαδικασίες που τα αφορούν.

Ομάδες εργασίας - Θεματικές

Σχεδιάζοντας την ζωή τους: Οι νέοι να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν ένα προσωπικό σχέδιο ζωής. Να υπάρχουν ενήλικες ή συνομήλικοι ‘μέντορες’, να αποκτούν πρακτικές δεξιότητες ζωής για να υποστηρίζουν την ποιότητα ζωής τους. Να υπάρχουν ενδιάμεσα πλάνα για τους μακροπρόθεσμους στόχους.
Ενδυνάμωση: Η συμμετοχή των νέων να είναι αληθινή, να συνδέεται με πραγματικό προϊόν που δημιουργείται. Να ακούμε τους νέους αντί διαρκώς να τους μιλάμε. Να υπάρχει οριζόντια επικοινωνία κι εκπαίδευση ανθρώπων που ασχολούνται με τη φροντίδα. Επιμόρφωση ενηλίκων.
Οι κυβερνήσεις να νομοθετήσουν για την προστασία κι ασφάλεια των παιδιών, να παρακολουθούν την εφαρμογή των νόμων και να δημιουργούν εθνικούς ποιοτικούς στόχους σε όλη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των στόχων για παιδιά που βγαίνουν από ιδρύματα ή άλλη κοινωνική φροντίδα.
Δικαιώματα παιδιών: Να έχουν επιλογές: Μόρφωση, πληροφόρηση, επιμόρφωση για να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν την πληροφορία, εκπαίδευση για να χρησιμοποιούν την προσωπικότητά τους.
www.qualityforchildren.info
Χρειάζεται να υψώσουμε την κοινωνική προστασία ως πολιτική προτεραιότητα. Οι αγορές δεν πρόκειται να νοιαστούν για τους φτωχούς. Χρειάζεται ένας προσανατολισμός στην κοινωνική αλληλεγγύη. Χρειάζεται μια εστίαση στη φτώχεια, μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικής ελευθερίας, να δούμε τους κινδύνους των ιδιωτικοποιήσεων ζωτικών για την κοινωνία υπηρεσιών.
Πρέπει να εξετάσουμε το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και για την κοινωνική προστασία και τη δημιουργία ελάχιστων προϋποθέσεων ποιότητας στη φροντίδα, και για την προώθηση πολιτικών αλληλεγγύης.

Οι νέοι ρωτούν: Η ομάδα νέων από οργανώσεις της Ουγγαρίας, της Κύπρου, της Γερμανίας και της Ουαλίας, είχαν ως έργο να θέσουν ερωτήσεις στο πάνελ ως προς τα εξής:
Εκπαίδευση, Ισότητα Ευκαιριών, Κακοποίηση ομότιμων ομάδων, Νέοι από ευάλωτες ομάδες.
Είναι εφικτό να εξασφαλίσουμε ισότητα στην εκπαίδευση ανεξάρτητα από το κοινωνικό στάτους της οικογένειας, τον τόπο, τις ικανότητες, την εθνότητα;
Είναι το να εξοικονομούμε χρήματα περισσότερο σημαντικό από τις ανάγκες των νέων;
Η κακοποίηση έχει μεγάλη επίδραση στη ποιότητα ζωής και το μέλλον των παιδιών. Τι μέτρα μπορεί να ληφθούν;
Πώς να διδαχθούν τα παιδιά τα δικαιώματά τους; Μπορούν να υπάρχουν ομάδες βοήθειας για να διδάσκονται οι νέοι τα δικαιώματά τους; Τι θα γίνει με τους απογοητευμένους νέους που έχουν δυσκολία μάθησης συμπεριλαμβάνοντας και τέτοιους νέους σε χώρους κοινωνικής φροντίδας; Πως μπορούν να μη μένουν έξω από τους σχεδιασμούς οι νέοι σε μειονεκτική θέση; Πως μπορούν όλοι να συμμετέχουν στους σχεδιασμούς πολιτικών για τα δικαιώματά τους;

Ανακοίνωση ως επίλογος: Οι νέοι όχι μόνο δικαιούνται αλλά και θέλουν να συμμετέχουν, δεν είναι δύσκολο."

Ένα βίντεο...

Το βίντεο που ακολουθεί είναι μέρος της εκστρατείας εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, που "τρέχει" αυτή την περίοδο στην Αγγλία (το κλέψαμε από το tvxs). Τα παιδιά πρέπει να το παρακολουθήσουν με την παρουσία και επίβλεψη ενηλίκων.



Sexual Abuse Video Campaign - video powered by Metacafe

Παράβολο Ευρώ 900

Αυτή είναι τελικά η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για τη Δεύτερη Γενιά Μεταναστών. Τα μέλη της ομάδας αυτής (νέοι, έφηβοι και παιδιά) που σύμφωνα με άρθρο του skai.gr http://www.skai.gr/master_story.php?id=88715 αγγίζουν τους 100.000, στην πλειοψηφία τους δεν μιλούν την γλώσσα των γονιών τους και δεν έχουν επισκεφτεί την χώρα καταγωγής τους, μέχρι σήμερα δεν υπόκειντο σε καμιά νομοθετική ρύθμιση και έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον δεν είχαν άδεια παραμονής για λόγους σπουδών.
Η Υπουργική Απόφαση επιλύει την έλλειψη θεσμικού πλαισίου, προβλέπει ωστόσο την καταβολή παραβόλου αξίας 900 ευρώ για την υπαγωγή στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος σε ομάδα πληθυσμού που σαφώς δε διαθέτει καμία οικονομική ευχέρεια.
Τα σχόλια δικά σας...


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-Υπ. Εσωτερικών-Απόφαση του κ. Π. Παυλόπουλου «Καθορισμός δικαιολογητικών για την υπαγωγή στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος βάσει των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 40 του Ν. 3731/ 2008 (ΦΕΚ 263/Α΄/23.12.08».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε απόφαση με θέμα: «Καθορισμός δικαιολογητικών για την υπαγωγή στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος βάσει των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 40 του Ν. 3731/ 2008 (ΦΕΚ 263/Α΄/23.12.08)».

Το πλήρες κείμενο της απόφαση έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Καθορισμός δικαιολογητικών για την υπαγωγή στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος βάσει των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 40 του Ν. 3731/ 2008 (ΦΕΚ 263/Α΄/23.12.08).

ΑΠΟΦΑΣΗ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

1. Της παραγράφου 7 του άρθρου 40 του Ν. 3731/ 2008 «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» (ΦΕΚ 263/Α΄/23.12.08).

2. Του Ν. 1558/ 1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα», όπως ισχύει.

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Καθορίζουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που οφείλει να υποβάλει ο υπήκοος τρίτης χώρας για την υπαγωγή στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 40 του Ν. 3731/ 2008, ως κατωτέρω:

1. Αίτηση εις διπλούν που συνοδεύεται από τρεις φωτογραφίες.

2. Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου.

3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης.

4. Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των αδειών διαμονής των γονέων του αιτούντος.

5. Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των τίτλων αποφοίτησης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ελληνικών σχολείων της ημεδαπής (Απολυτήριο Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δημοτικού σχολείου και Απολυτήριο Δημόσιου ή Ιδιωτικού Γυμνασίου).

6. Παράβολο σύμφωνα με τα οριζόμενα της παραγράφου 2 του άρθρου 92 του Ν. 3386/ 05.

Σε περίπτωση μονογονεϊκών οικογενειών ή θανάτου ή διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου των γονέων του αιτούντος θα προσκομίζεται επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής του γονέα με τον οποίο διέμενε κατά την ημερομηνία ενηλικίωσής του.



Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ






Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Τι είναι αυτό?

Δείτε την εξαιρετική ταινία μικρού μήκους του Κωνσταντίνου Πιλάβιου.

http://www.tvxs.gr/v3265

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Ο Συνήγορος του Πoλίτη για τις Φυλακές Ανηλίκων



Δελτίο Τύπου 12.11.08


Ο Συνήγορος του Πολίτη, με την ιδιότητά του ως Συνήγορος του Παιδιού, με
αφορμή την ιδιαίτερη ένταση που επικρατεί στον χώρο των σωφρονιστικών
καταστημάτων της χώρας και τα αιτήματα που διατυπώθηκαν εκ μέρους
συντονιστικής επιτροπής κρατουμένων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στα οποία
περιλαμβάνεται πρόταση για «κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και καθιέρωση
ανοικτών δομών φροντίδας και προστασίας των εφήβων και των νέων», επισημαίνει
τα παρακάτω:
Οι χώροι στους οποίους κρατούνται ανήλικοι (Ειδικά Καταστήματα Κράτησης
Νέων Αυλώνα, Βόλου και Κασσαβέτειας, Φυλακή Διαβατών, Γυναικεία Φυλακή
Κορυδαλλού και Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου) δεν πληρούν τις προϋποθέσεις
ούτε εκπληρώνουν τους σκοπούς της σωφρονιστικής μεταχείρισης ανηλίκων· διότι
εκτός της στέρησης της ελευθερίας, που κατά νόμο επιβάλλεται σε ανηλίκους που
έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα, στους ανηλίκους κρατούμενους
επιβάλλεται στην πράξη στέρηση και άλλων δικαιωμάτων, όπως της ελεύθερης
έκφρασης, της ανάπτυξης της προσωπικότητας, της θεραπευτικής παρέμβασης για
την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων, όπως η τοξικοεξάρτηση, και της μέριμνας
για κοινωνική επανένταξη. Επιπλέον στους χώρους αυτούς υφίστανται σοβαρές
παραβιάσεις ως προς τις συνθήκες διαβίωσης, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες
της παιδικής ηλικίας: συμβίωση ανηλίκων μαζί με ενήλικα πρόσωπα –νεαρούς
ενήλικες-, ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη, δεν διαχωρίζονται οι ανήλικοι στους
οποίους έχει επιβληθεί προσωρινή κράτηση από τους καταδίκους κ.λπ.. Γενικότερα,
οι κρατούμενοι ανήλικοι αποκτούν εμπειρίες που αντί να συμβάλουν στην αποτροπή
της περαιτέρω εγκληματικής τους εμπλοκής, στην πράξη επιτείνουν την εξοικείωσή
τους με τις εγκληματικές συμπεριφορές και την κοινωνική περιθωριοποίησή τους,
όπως εκτενώς έχει αποδειχθεί από την επιστημονική έρευνα.
Ο Συνήγορος του Παιδιού έχει επισημάνει επανειλημμένα προς το Υπουργείο
Δικαιοσύνης και τη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο των Ετήσιων Εκθέσεων που
υποβάλλει αλλά και των καταθέσεων σε Ειδικές Επιτροπές της Βουλής, την ανάγκη
να εφαρμοσθούν διεξοδικότερα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα αναμορφωτικά μέτρα
για ανηλίκους, μέτρα που λειτουργούν εναλλακτικά στον εγκλεισμό, όπως είναι τα
μέτρα επιμέλειας, η κοινωφελής εργασία, η επανορθωτική δικαιοσύνη και η
ένταξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης.
Απόλυτη ανάγκη επίσης είναι να λειτουργήσουν περισσότεροι ξενώνες φιλοξενίας
για εφήβους με παραβατική συμπεριφορά και να προχωρήσει η ίδρυση και λειτουργία
των Μονάδων Μέριμνας Νέων, που προβλέπονταν σε σχέδιο νόμου, το οποίο δόθηκε
μεν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη το 2003, ουδέποτε όμως
εγκρίθηκε από τη Βουλή.
Ο Συνήγορος του Παιδιού, βασιζόμενος στις μέχρι σήμερα ενέργειες και
διαπιστώσεις του, και ιδίως στην επαφή του με τους ανηλίκους, πιστεύει ότι η
σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην
διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης των ανηλίκων παραβατών του νόμου, και στην
ενίσχυση ενός δυναμικού και ισότιμου ρόλου συμμετοχής τους στην κοινωνία. Για
την επίτευξη του ρόλου αυτού, είναι αναγκαία η αποτελεσματική υποστήριξη των
ανηλίκων, μέσα από τον σεβασμό της αξιοπρέπειας, της προσωπικής αξίας και των
δικαιωμάτων τους, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να περιθωριοποιηθούν
κοινωνικά. Προσφορότερη, συνεπώς, είναι η σταδιακή αντικατάσταση των
στερητικών της ελευθερίας ποινών με εξωιδρυματικά μέτρα, ιδίως όταν με σχετικά
πρόσφατη νομοθεσία (ν. 3189/03), ο παραδοσιακός κατάλογος των αναμορφωτικών
μέτρων έχει εμπλουτισθεί με τη θέσπιση νέων.
Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Παιδιού εκτιμά ότι η Ελληνική Πολιτεία χρειάζεται
επειγόντως να μελετήσει και υλοποιήσει μέτρα που θα διασφαλίζουν:
- Την έκτιση των στερητικών της ελευθερίας ποινών για ανηλίκους σε χώρους
ξεχωριστούς από τις φυλακές και τα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων, ώστε οι
ανήλικοι να μην συνυπάρχουν με νεαρά ενήλικα πρόσωπα και να διαβιούν σε
συνθήκες ανταποκρινόμενες στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας και κατά το δυνατό
εγγύτερα στα πρότυπα της οικογενειακής ζωής,
- Την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε χώρους κράτησης εφήβων και
μετεφήβων, ώστε να διασφαλίζεται ιδίως η υγεία, η υγιεινή, η κατάλληλη ψυχαγωγία
και η δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων, με ενθάρρυνση της ουσιαστικής
σχολικής τους φοίτησης και της επαγγελματικής τους κατάρτισης.
- Την ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση των ανηλίκων που αντιμετωπίζουν
προβλήματα τοξικοεξάρτησης, σε κατάλληλα οργανωμένες και στελεχωμένες
μονάδες, που θα αποβλέπουν κυρίως στην θεραπεία και κοινωνική τους επανένταξη,
- Την λειτουργία κατάλληλα στελεχωμένων ξενώνων φιλοξενίας και
υποστήριξης για έφηβους με παραβατική συμπεριφορά που χρειάζεται να
απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον και να λάβουν βοήθεια για την
υγιή κοινωνική τους ένταξη
- Την επαρκή και κατάλληλη στελέχωση των υπηρεσιών επιμελητών ανηλίκων
των δικαστηρίων ανηλίκων όλης της χώρας, ώστε να μπορούν να φέρουν σε πέρας
αποτελεσματικά την εκ του νόμου αποστολή τους
- Την ενίσχυση της εφαρμογής των αναμορφωτικών μέτρων στην κοινότητα, με
έμφαση στα μέτρα που ενισχύουν τη διαδικασία κοινωνικοποίησης των ανηλίκων,
και με πρόβλεψη πόρων και διαδικασιών, ώστε να αξιοποιούνται προς τούτο οι
φορείς της κοινότητας υπό την επίβλεψη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου
Δικαιοσύνης
- Την πρόβλεψη ειδικών διατάξεων για την εφαρμογή του μέτρου της
κοινωφελούς εργασίας (ασφαλιστική κάλυψη και δυνατότητα ένταξης των ανηλίκων
σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωφελών δημοσίων και μη
κυβερνητικών οργανισμών).
- Την ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα πρόληψης και υποστηρικτικής
παρέμβασης πριν από την ποινική εμπλοκή των ανηλίκων και με την ενίσχυση του
έργου των κοινωνικών υπηρεσιών και των δομών ψυχικής υγείας της κοινότητας.

Περισσότερες πληροφορίες: 210.728.97.03

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΥΛΟΥ


Δελτίο Τύπου

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει:
Τα προβλήματα της παραλαβής αιτημάτων ασύλου στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη) είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της ουσιαστικής κατάρρευσης μιας πρόχειρης και δυσλειτουργικής σε εθνικό επίπεδο διοικητικής διαδικασίας υπό το βάρος της μαζικής εισροής αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά».
Σοβαρότατα προβλήματα παρουσιάστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά την παραλαβή αιτημάτων ασύλου στη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής. Αυτά εκδηλώθηκαν μάλιστα ακόμη και με τη μορφή βίαιων επεισοδίων μεταξύ αστυνομίας και αλλοδαπών. Ο Συνήγορος του Πολίτη, που μετέβη περισσότερες φορές επιτοπίως, μετά από σωρεία καταγγελιών εκ μέρους ενδιαφερομένων αλλοδαπών και κοινωνικών οργανώσεων, νιώθει υποχρεωμένος να εκφράσει την ιδιαίτερη ανησυχία του σε ό,τι αφορά τη σχετική διαδικασία που ακολουθεί η Ελληνική Αστυνομία.
Τα προβλήματα, όπως διαπιστώθηκε, καταρχάς δημιουργήθηκαν από την προ μηνός αιφνίδια απόφαση της Δνσης Αλλοδαπών να σταματήσει να παραλαμβάνει περαιτέρω αιτήματα ασύλου, λόγω της διαρκώς διογκούμενης προσέλευση αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά» στην εν λόγω υπηρεσία προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς αιτούντος άσυλο, και την εφαρμογή
μιας πολιτικής «επιλεκτικής» παραλαβής με αμφιλεγόμενα κριτήρια.
Όπως κατέστη σαφές από τη διερεύνηση του θέματος, τέτοια προβλήματα θα έπρεπε να θεωρούνται αναμενόμενα εν όψει του μαζικού αριθμού των εισελθόντων κατά το τρέχον έτος στη χώρα αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά» και της κατάστασης εξαθλίωσης στην οποία οι περισσότεροι εξ αυτών τείνουν να περιέλθουν. Χαρακτηριστικά που κατά την ήδη διατυπωθείσα στο πρόσφατο παρελθόν κρίση του Συνηγόρου του Πολίτη, φαίνονται να στοιχειοθετούν μια πρώτη, ήπιας μορφής, ανθρωπιστική κρίση. Από τη σκοπιά αυτή, τα προβλήματα στη Δνση Αλλοδαπών Αττικής αποτελούν απλώς το επιστέγασμα ενός ευρύτερου πλέγματος δομικών δυσλειτουργιών που χαρακτηρίζουν συνολικά τη διαδικασία ασύλου, αλλά και τη διαχείριση της παραμονής ορισμένων τμημάτων του αλλοδαπού πληθυσμού που διαμένει στη χώρα. Οι δομικές αυτές δυσλειτουργίες ξεκινούν ήδη από τον τρόπο διαχείρισης του εισερχομένου πληθυσμού στα μεθοριακά σημεία εισόδου στη χώρα (σύλληψη και κράτηση για αδικαιολόγητα μακρύ διάστημα και υπό δυσμενέστατες περιστάσεις, χωρίς εγγύηση πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, συλλήβδην όλων των εισερχομένων) και φθάνουν μέχρι την εξαιρετικά ακανθώδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εγκατάσταση υπό συνθήκες εξαθλίωσης μεγάλου αριθμού αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά» δίπλα στο λιμάνι της Πάτρας. Έτσι, οι δυσλειτουργίες της διοίκησης επιτείνουν την κατάσταση κρίσης με τρόπο που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια τάξη και υγεία, ιδίως όμως την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη του πληθυσμού που διαμένει στη χώρα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί επιτακτική την παραλαβή αιτημάτων χωρίς περιορισμούς και επιλεκτικά κριτήρια, καθώς τέτοιες πρακτικές δεν προσκρούουν μόνον στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αλλά και στην αρχή της απρόσκοπτης πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου όσων επιθυμούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα. Με δεδομένο όμως ότι η προβληματική κατάσταση στην Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής αποτελεί απλώς το επιφαινόμενο της βαθύτερης παθογένειας στην οργάνωση της διαδικασίας χορήγησης πολιτικού ασύλου στη χώρα μας, η αντιμετώπισή της απαιτεί καταφανώς στρατηγικού χαρακτήρα αναδιαρθρώσεις των σχετικών διοικητικών δομών και λειτουργιών.
Γι’ αυτό και ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει τη δραστική αποκέντρωση των διαδικασιών του ασύλου, κατά το πρότυπο των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, την πλήρη αξιοποίηση
των προβλεπόμενων θεσμικών δυνατοτήτων και τη συντονισμένη κινητοποίηση περισσοτέρων υπουργείων, υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας των πολιτών για τη βελτίωση της διαδικασίας και τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής.
Ωστόσο, τα μέτρα διοικητικής αναδιάρθρωσης και συντονισμού με κοινωνικούς φορείς δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της διαδικασίας ασύλου ή, έστω, να μειώσουν αποφασιστικά τον -πράγματι συνθλιπτικό σήμερα- φόρτο των εμπλεκομένων υπηρεσιών όσο δεν παρέχεται στον διαρκώς και ταχέως διογκούμενο πληθυσμό των αλλοδαπών που «εγκλωβίζεται» στη χώρα, λόγω του ότι η απέλαση ή η απομάκρυνσή τους είναι ανέφικτη, άλλος τρόπος διασφάλισης της προσωρινής τους διαμονής και εργασίας για τα προς το ζην, από την επιδίωξη της «ροζ κάρτας» του αιτούντος άσυλο.
Το πλήρες κείμενο του εγγράφου υπάρχει στο www.synigoros.gr

Συνήγορος του Παιδιού


Δελτίο Τύπου
13.1.2009

Οι Έφηβοι συζητούν και προτείνουν

Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων που συγκρότησε ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, ακολουθώντας πρότυπα ομόλογων ευρωπαϊκών θεσμών, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2009 με την συμμετοχή 29 αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 14 ως 17 χρόνων από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Στόχος του εκπαιδευτικού αυτού διημέρου ήταν οι έφηβοι, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, αφενός να κατανοήσουν το ρόλο του Συνηγόρου του Παιδιού και της Ομάδας και αφετέρου να διαμορφώσουν τη θεματολογία και τη μεθοδολογία με την οποία θα εργαστούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων στη διάρκεια του 2009 καθώς και τους εφήβους που είχαν αρχικά αποστείλει αιτήσεις συμμετοχής σε αυτήν (410 έφηβοι) συνοψίστηκαν σε 3 ενότητες: α) δικαιώματα της συμμετοχής και της έκφρασης, β) διακρίσεις και ανισότητες και γ) προστασία από την βία, την κακοποίηση, την παραμέληση και την εκμετάλλευση. Τα θέματα που πρότειναν οι έφηβοι αναρτώνται στον ιστοχώρο του Συνηγόρου του Παιδιού (http://www.0-18.gr/), όπου θα παρουσιάζονται σε τακτική βάση και οι προτάσεις ή τα αποτελέσματα των δράσεών τους.
Ο Συνήγορος του Παιδιού θα υποστηρίξει τα μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων προκειμένου να διεξαγάγουν διάλογο με συνομηλίκους τους και δραστηριότητες στα σχολεία τους, ώστε να διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις στα θέματα που τους απασχολούν. Στις επόμενες συναντήσεις της Ομάδας στη διάρκεια της χρονιάς, οι προτάσεις αυτές θα γίνονται αντικείμενο συζήτησης και επεξεργασίας σε ηλεκτρονικό φόρουμ, το οποίο αναπτύσσεται για τον σκοπό αυτό. Στο τέλος κάθε χρονιάς, ο Συνήγορος θα συνοψίζει τις απόψεις των εφήβων και θα απευθύνει τις προτάσεις τους προς την Πολιτεία.
O Συνήγορος του Παιδιού θεωρεί ότι οι έφηβοι, όταν τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε παρόμοιες διαδικασίες μέσα από τις οποίες εκφράζουν τις απόψεις τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τα θέματα που τους αφορούν, αποδεικνύουν ότι μπορούν να εκφραστούν με ωριμότητα, δημιουργικότητα και δέσμευση. Σε μια εποχή κατά την οποία έχει γίνει φανερό ότι παιδιά και έφηβοι έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι ακούγονται και ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνώμη τους, είναι σημαντικό η εκπαιδευτική κοινότητα να διαθέτει χρόνο για τη διεξαγωγή συζητήσεων, να ενισχύει τις πρωτοβουλίες των μαθητών και να αξιοποιεί τον θεσμό των μαθητικών κοινοτήτων.
H πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, η οποία χαρακτηρίστηκε από την υπευθυνότητα και τον ενθουσιασμό των εφήβων που συμμετείχαν, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη: α) της Aegean Airlines, η οποία διέθεσε δωρεάν εισιτήρια στους εφήβους και τους συνοδούς τους που μετακινήθηκαν αεροπορικά στην Αθήνα, και β) της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, που έδωσε τη δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών και συνοδών στο ξενοδοχείο Electra Palace στην Πλάκα.
Η επόμενη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο στην Θεσσαλονίκη.

Επικοινωνία για περισσότερα στοιχεία: τηλέφωνα 210.7289703 και 210.7289744
e-mail: cr@synigoros.gr