Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

“Les étrangers”

Έκθεση Φωτογραφίας του Παναγιώτη Μοσχανδρέου

30 Σεπτεμβρίου – 30 Δεκεμβρίου στο Κινητήρας Studio

Εγκαίνια: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.


Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ. το Κινητήρας Studio ντύνεται με φωτογραφίες, έργα του Παναγιώτη Μοσχανδρέου και σας καλεί σε μια ενδιαφέρουσα φθινοπωρινή βραδιά. Πλαισιωμένοι από τις δημιουργίες του φωτογράφου, με φίλους και αγαπημένους, ανάμεσα σε γνωστούς αλλά και … ξένους.
«Τι είναι ξένο; Ξένο προς εμάς, τον τρόπο ζωής μας, την κουλτούρα μας; Μήπως είναι οτιδήποτε ανοίκειο; Κι αν αυτό το ξένο είναι άνθρωπος; Πότε ο ταξιδιώτης, ο άγνωστος, ο επισκέπτης, ο διωγμένος, μέσα στην πορεία της ζωής του, γίνεται Ξένος»;... αναρωτιέται ο καλλιτέχνης. Ο Παναγιώτης Μοσχανδρέου έβαλε μερικούς από τους ανθρώπους που συνάντησε στο δρόμο του – και που κάποιοι από μας αποκαλούμε "ξένους" – να ποζάρουν μπροστά στο φακό του. Πρωταγωνιστές της βραδιάς λοιπόν … οι ξένοι. Προσηλωμένοι στις φωτογραφίες του καλλιτέχνη το μυαλό μας μπαίνει σε μια περίεργη λειτουργία… γεννά σειρά από χαρακτηρισμούς και επίθετα, που μοιραία μετατρέπονται σε έντονα συναισθήματα για όλους αυτούς, που λίγο πριν θεωρούσαμε «ξένους». Στο τέλος της βραδιάς οι «ξένοι» θα είναι γνωστοί και αγαπημένοι που απλά δεν έτυχε να συναντήσουμε ακόμη.
Επιμέλεια: Γιάννης Γιαννακόπουλος.
Διάρκεια: 30 Σεπτεμβρίου – 30 Δεκεμβρίου
Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πολλές από τις φωτογραφίες απεικονίζουν ξεριζωμένους ανθρώπους που βρέθηκαν σε κέντρα υποδοχής και καταυλισμούς στη Λέρο, την Πεντέλη, το Βόλο, την Πάτρα με την ελπίδα να βρουν μια νέα πατρίδα για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Η εθελοντική εργασία του Παναγιώτη Μοσχανδρέου στο φωτογραφικό τμήμα της "Action Aid" στο Λονδίνο, ήταν η αρχή της απόφασης του να ασχοληθεί με την φωτοειδησεογραφία και με τους ανθρώπους ανάμεσά μας που δεν περνούν και τόσο καλά… Ταξιδεύοντας στην Αλβανία, τη Σερβία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τη Βραζιλία, την Αρκτική, την Κίνα κ.α., κάλυψε με το φωτογραφικό του φακό ιστορίες ανθρώπων και σημαντικά αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στην εφημερίδα «The Guardian» του Λονδίνου, στον «The Observer», στα περιοδικά ΒΗΜαγκαζίνο, Έψιλον, Κάπα, Ταχυδρόμος. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτοειδησεoγράφων Ελλάδας, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και της Association Internationale de la Presse Sportive.
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Artistic Residency Centre
Ερεχθείου 22, 117 42 Ακρόπολη, Αθήνα ● τηλ.: 210 9248328, κιν.: 698 6155901
e-mail: info@kinitiras.com ● www.kinitiras.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: