Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

καλά την σωφρονίσατε!


μερικές μέρες πριν, ίσως και βδομάδα έμαθα για τη διαμαρτυρία που ξεκίνησαν οι γυναίκες κρατούμενες φυλακών ενάντια στην έρευνα-γυναικολογική εξέταση-βιασμό που υφίστανται σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς να τηρούνται συνθήκες υγιεινής, χωρίς να εφαρμόζονται από αρμόδιο προσωπικό. μετά άρχισαν να έρχονται και άλλες πληροφορίες ακόμα πιο φρικτές όπως η απομόνωση των γυναικών κρατουμένων και η υποχρέωση τους σε επίδειξη 8 κενώσεων τους (με τη χορήγηση καθαρτικών) κάθε φορά που γινόταν μια μεταγωγή τους ή μια έξοδος τους. ανάμεσα στις περιγραφές των γυναικών ξεχώρησα αυτή της Κατερίνας για τον άμεσο λόγο και το θάρρος της.

χτες έμαθα ότι η Κατερίνα είναι νεκρή...

στη διάρκεια μιας πειθαρχικής μεταγωγής, γιατί μίλησε επώνυμα για τις κατάφορες παραβιάσεις της αξιοπρέπειάς των συγκρατούμενών της και της ίδιας.


διάβασα στο blog της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ την καταγγελία ΕΠΟΧΗ - Γύρνα, σκύψε, βήξε... στην οποία η Κατερίνα και οι συγκρατούμενές της περιγράφουν σκηνές πολιτισμικού κάλλους, με τις ίδιες να υποχρεώνονται στην κατανάλωση υπακτικών σκευασμάτων στην απομόνωση, ώστε να "επιτύχουν" τις 8 απαραίτητες κενώσεις, αλλά την "κρίσιμη" στιγμή να απουσιάζει ο/η δεσμοφύλακας που θα πρέπει να τις οδηγήσει στην τουαλέτα...

διάβασα την επιστολή της στο ίδιο blog Γράμμα από τη φυλακή Διαβατών Κατερίνα άντε σωφρονίσου . παραθέτω: "Το Σύνταγμα λεει ένοχος ένοχο ου ποιεί αλλά δεν βαριέσαι μήπως όλα όσα λεει το Σύνταγμα τα τηρεί κανείς σε αυτή τη χώρα;"

είδα και διάβασα την τελευταία της επιστολή στο ρεπορτάζ του tvxs, η οποία έφτασε στα γραφεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων μια μέρα μετά το θάνατό της. παραθέτω: Υ.Γ Please, ό,τι γράφετε στην «Εποχή» και είναι από μένα θα θελα να είναι και ολογράφως υπογεγραμμένο. Δεν είμαι η Κ.Γ. είμαι η Γκουλιώνη Κατερίνα, ΕΧΩ ΟΝΟΜΑ, ΑΥΤΗ ΕΙΜΑΙ κι έχω να πω πολλά. Άιντε, πια, με τους καραγκιόζηδες».

χτες η Πρωτοβουλία σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο δικαιοσύνης και είχε συνάντηση με τον υπουργό.



παραθέτω από την ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση: Στο άκουσμα της καθημερινότητας των γυναικών κρατουμένων, που είναι υποχρεωμένες να σκύβουν γυμνές μπροστά στα βλέμματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, προκειμένου να υποστούν κολπικό και πρωκτικό έλεγχο για να ελεγχθεί για το αν φέρουν απαγορευμένα είδη, ο υπουργός έδειξε σοκαρισμένος. Μας δήλωσε ότι θα μελετήσει το θέμα.

4 σχόλια:

Αφροδίτη Κουκουτσάκη είπε...

Ξημερώνοντας Πάσχα, έπεσα τυχαία σ' αυτήν την ανάρτηση. Και θέλω να μοιραστώ τη δυσφορία μου για την ένδεια σχολιασμού της υπόθεσης που πλήρωσε τόσο ακριβά η Κατερίνα Γκουλιώνη, πράγμα το οποίο διαπίστωσα και στο δικό μου blog, με εξαίρεση κάποια βιαστικά, σαν να τους υποχρέωναν, "φρίκη", "μα πώς είναι δυνατόν" και λοιπά κοκκινοσκουφίστικα!

Καλή συνέχεια!

Unknown είπε...

αγαπητή φίλη, καλώς ήρθατε στα ιστολογικά λημέρια μας.
μοιραζόμαστε τα συναισθήματά σας. αρχικά αποδώσαμε την ένδεια σχολιασμού στο γεγονός ότι το βλογ μας έχει μικρό παρελθόν και δεν έχουμε μεγάλη αναγνωσιμότητα. από την άλλη υπάρχει η υποψία ότι ακόμα και οι ευαισθητοποιημένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα πολίτες έχουν "άλυτα ζητήματα" με ανθρώπους με ιστορικό παραβατικότητας. είδαμε βέβαια να υπάρχει μια μεταστροφή μετά την εκπομπή "Φάκελοι" του skai, κυρίως λόγω της "αξιοπρέπειας" που εξέπεμπε η κόρη της Κατερίνας...
θαρρείς και οφείλει κάποιος να δείχνει "αξιοπρεπής" για να το υποστηρίξουμε ή να τον υπερασπιστούμε!
το ζήτημα είναι να μη μας αναστέλλει αυτό από το να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε...

Αφροδίτη είπε...

Με το καλό σας βρήκα!
Εγώ πάλι πιστεύω ότι είναι μια στάση άρνησης αυτού που μπορεί να συμβαίνει σε χώρους που βρίσκονται εκτός κοινωνίας [ου-τόπους], όπως συμβαίνει και με τα ψυχιατρικά καταστήματα ή άλλου είδους άσυλα. Είχα μια εκπληκτική εμπειρία. Κάλεσα σ' ένα μάθημά μου την Ιωάννα Δρόσου από την Πρωτοβουλία να μιλήσει για τις γυναικείες φυλακές. Χειμαρώδης η Ιωάννα -έπρεπε κι εγώ... να της ζητάω την άδεια για να συμπληρώσω κάτι!- αλλά ο τόνος της καθόλου δραματικός, παράθετε απλώς γεγονότα και απαντούσε σε ερωτήσεις. Η συζήτηση κράτησε 3 1/2ώρες χωρίς διάλειμμα και τα "μα είναι δυνατόν!" [Ιωάννα (αυστηρά): "Φυσικά και είναι δυνατόν!"] θα μας... θρέψουν για το υπόλοιπο του εξαμήνου γιατί η άρνηση θα μπει κι αυτή στην agenda ως αναπόσπαστο κομμάτι της ύλης.
Γιατί, όμως, χρειάζεται η δοκιμή του Θωμά ή μάλλον μια σταγόνα αίμα στην άκρη της γλώσσας του κοινού για να ακούσει, έστω, αυτά τα θέματα; Εγώ το παλεύω να δώσω μια απάντηση αλλά, όποια κι αν είναι αυτή, "φρακάρει" στις καγκελόφρακτες εισόδους της φυλακής και δεν φτάνει ολόκληρη στους άμεσα ενδιαφερόμενους. "Αντ' αυτών", δηλαδή, και πάλι...

Καλή συνέχεια!

Unknown είπε...

αγαπητή Αφροδίτη,
έτσι να μας δίνετε θετική ανατροφοδότηση-την χρειαζόμαστε!