“Για να γίνει η οικογένεια Συνεργασία οι Γονείς
Εκπαιδεύονται....”
Σκοπός του παρόντος κειμένου είναι η ενημέρωση των γονέων σχετικά με ένα νέο για την πόλη μας εγχείρημα που αφορά τη δημιουργία Σχολών Γονέων. Τι σημαίνει, όμως, Σχολές Γονέων και ποιος ο σκοπός τους;
Οι σχολές αυτές αποτελούνται από ομάδες γονέων των oποίων τα παιδιά βρίσκονται στην ίδια ηλικιακή ομάδα και σε παρόμοια ψυχοκινητική κατάσταση. Ο συνήθης αριθμός γονέων που συμμετάσχουν σε αυτές τις ομάδες κυμαίνεται από 6 ως 15 γονείς. Η ομάδα συναντάται μια φορά την εβδομάδα για 1 ½ ώρα, κατά την οποία οι γονείς έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από διάφορα θέματα σχετικά με την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών τους, όπως είναι η σύνδεση της διατροφής με την παιδική συμπεριφορά και η διαμόρφωση και αντιμετώπιση μιας προβληματικής συμπεριφοράς. Επίσης οι γονείς εφοδιάζονται με πιο αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας ούτως ώστε να επικοινωνούν πιο εύκολα με τα παιδιά τους, κυρίως τους εφήβους, με αποτέλεσμα την μείωση της έντασης. Τέλος κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων οι γονείς μοιράζονται κοινά βιώματα γεγονός που τους βοηθά να συνειδητοποιήσουν πως κάποια προβλήματα είναι κοινά και να πάψουν να νιώθουν πως μόνο οι ίδιοι τα αντιμετωπίζουν. Κατά συνέπεια εκφράζονται ελεύθερα, μοιράζονται τους φόβους και τις ανησυχίες τους και εν τέλει βρίσκουν λύσεις.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερός ο διττός στόχος των Σχολών Γονέων, ο oποίος δεν είναι άλλος από την ενημέρωση και την διαφοροποίηση. Ο όρος ενημέρωση αναφέρεται σε όλα όσα μέχρι τώρα έχουν λεχθεί, ενώ με τον όρο διαφοροποίηση εννοείται η ενεργητική δραστηριοποίηση των γονέων μετά την “εκπαίδευσή” τους ούτως ώστε να είναι σε θέση να αποτελούν οι ίδιοι τους “συμβούλους των παιδιών τους”. Σύμβουλος είναι ο γονιός που είναι σε θέση να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά του συμβάλλοντας έτσι στην προσωπική και κοινωνική τους εξέλιξη.
Εν κατακλείδι η δημιουργία ολοένα και περισσότερων Σχολών σε όλη την Ελλάδα σε συνδυασμό με τα ερευνητικά δεδομένα πιστοποιούν τα θετικά αποτελέσματα των σχολών αυτών και αποτελούν την κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία μιας Σχολής Γονέων στη πόλη μας.
Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής: Υπεύθυνες Προγράμματος:
2645024766, 2109700814 Αραβανή Ελευθερία, Ψυχολόγος
6977419381,6948114916 Καραμποΐκη Δήμητρα, Ψυχολόγος Αντ.Τζεβελέκη, Λευκάδα
10 σχόλια:
Καλή προσπάθεια ...
Για να διαμορφώσουμε
σωστά παιδιά - ανθρώπους πρέπει
να διαμορφώσουμε σωστούς γονείς πρώτα ...
Την καλημέρα μου ...
καλημέρα.....
Καλή επιτυχία
Από το να μη γίνεται απολύτως τίποτα...
Πολύ σημαντική δουλειά κάνετε και μπράβο σας. Δεν φανταζόμουν ότι στην όμορφη και ...τουριστική Λευκάδα θα υπήρχε τέτοια πρωτοβουλία. Εκτός από την μουσική που παράγει το νησί (καντάδες) έχει και άλλου είδους κουλτούρα. Και πάλι μπράβο!
καλημέρααααα
είδες heliotypon και που να σου πω ότι, λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια πρόγραμμα μουσικοθεραπείας για παιδιά με ειδικές ανάγκες!γιατί σαν γνήσια Λευκαδίτισσα είμαι και μουσικός..@side21 συμφωνώ και πιστέυω πως ξεκινάνε τα περισσότερα πράγματα από τους γονείς..και σαν ειδικός επενδύω πολύ εκεί..τα φιλιά μου
poli kali prospa8eia!!bravo!!!kalo sou bradi!!!
Παρα πολυ καλη πρωτοβουλια.. Καλη επιτυχια να εχει..
Χαίρομαι όταν βλέπω να γίνονται τέτοιες προσπάθειες. Λένε πολλοί ότι το να είσαι γονιός δεν διδάσκεται αλλά γίνεσαι από ένστικτο καθαρά.Εγώ όμως πιστεύω ότι κάποια πράγματα πρέπει να διδάσκονται. Το να αφήνουμε τελείως ανεξέλεγκτα τα ένστικτά μας ως γονιοί ακόμη και αν υπάρχει η καλύτερη πρόθεση,που είναι η αγάπη φυσικά,πρέπει αυτά τα ένστικτα να ελέγχονται και να κατευθύνονται σωστά.
Συγχαρητήρια λοιπόν γι αυτή σας τη πρωτοβουλία και καλή επιτυχία εύχομαι.
Καλώς σε βρίσκω!
Xρειάζονται αυτές οι πρωτοβουλίες στην κοινωνία μας ! Αλλά υπάρχει ανταπόκριση;Αυτό είναι το ζητούμενο.Από επαρχία ,Καρδίτσα μεριά, είμαι κι εγώ και οι συμμετοχές εδώ , είναι πολύ λίγες.Καλή δύναμη σου εύχομαι.
σκόρπιες σκέψεις δυστυχώς συμφωνώ μαζί σου...η ανταπόκριση είναι ελάχιστη, απλά δεν απογοητεύομαι...θέλει χρόνο η επαρχία...σιγά σιγά...την καλημέρα μου..
Δημοσίευση σχολίου