Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Στοκχόλμη Μάιος 2008


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ UNITED for intercultural Action στην Στοκχόλμη από 27 Μαΐου έως 1 Ιουνίου με θέμα: Get Educated, Fight Racism.

Η UNITED είναι ένα ανοιχτό δίκτυο με παραπάνω από 560 οργανώσεις- υποστηρικτές από 46 χώρες της Ευρώπης. Οι οργανώσεις αυτές δραστηριοποιούνται σε θέματα μεταναστών, προσφύγων, κατά της διάκρισης ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε θέματα αντι- ρατσιστικής εκπαίδευσης και σε θέματα ισότητας.
Η UNITED στοχεύει στην συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας όλων των ευρωπαϊκών οργανώσεων μεταξύ τους. Έτσι, 2 φορές τον χρόνο οργανώνει ένα συνέδριο σε διαφορετικές χώρες με συμμετοχές από ευρωπαϊκές οργανώσεις.
Φέτος πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη, όπου συμμετείχαν 60 εκπρόσωποι οργανώσεων της Ευρώπης. Από την Ελλάδα πήραν μέρος οι Αραβανή Ελευθερία από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης και ο Πετρομελίδης Λάζαρος από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Συνοπτική Αναφορά:
Πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις εκπροσώπων οργανώσεων για θέματα αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης, για την κατάσταση μεταναστών και προσφύγων, για την ενίσχυση της διαφορετικότητας και καταπολέμηση των διακρίσεων στην Ευρώπη.
Διενεργήθηκαν 6 εργαστήρια με τα εξής θέματα το καθένα: 1) Open the gates! Get Educated!, 2) Face it! New faces of Racism., 3) Welcome Refugees! Tear Down the Walls!, 4) Fascism! Spot it and stop it!, 5) One Europe, Two Europe…Find your place!, 6) Enough Slavery! Time for Equal Rights!
Στο εργαστήριο 6, όπου συμμετείχαν οι 2 Έλληνες εκπρόσωποι, συζητήθηκε η κατάσταση των μεταναστών στις χώρες των συμμετεχόντων, Σουηδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία και Ιταλία. Θέματα, όπως πως ζουν οι μετανάστες, τι εμπόδια αντιμετωπίζουν, πως ικανοποιούνται τα κοινωνικά τους δικαιώματα, ποια η στάση και συμπεριφορά των κατοίκων της χώρας υποδοχής ήρθαν στο τραπέζι και αναλύθηκαν. Παρατηρήσαμε πολλές ομοιότητες στην κοινωνική κατάσταση των μεταναστών και στην συμπεριφορά των ντόπιων πολιτών απέναντί τους ανάμεσα στις παραπάνω χώρες. Διακινήθηκαν συναισθήματα θυμού, αγανάκτησης και απαισιοδοξίας όταν συνειδητοποιήσαμε ότι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι έντονες διακρίσεις γίνονται σήμερα το 2008, στην υπέρμαχη Ενωμένη Ευρώπη για την προάσπιση και διασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Και αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να γίνει σε 50 ίσως χρόνια, όπου μπορεί εμείς οι Ευρωπαίοι να γίνουμε μετανάστες στην Αφρική, στην Ασία ή όπου αλλού.
Κοινό σημείο επαφής ήταν η διάθεση όλων μας να προσφέρουμε και να χτίζουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, κρίκους εφαρμογής και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συμφωνήσαμε ότι αυτό γίνεται μέσα από την συνεχή εκπαίδευση και μεταφορά τεχνογνωσίας καθώς και την ενημέρωση. Επίσης έφερε χαρά και όρεξη για δουλειά η ανταλλαγή εκπαιδευτικών εργαλείων καθώς και συναισθημάτων.
Φύγαμε με την αισιοδοξία ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι σαν κι εμάς, και ακόμα στα αυτιά μας αντηχούν 2 φράσεις - συνθήματα:
All different, all equal.
One race, human race.

Υ.Σ. Περιμένουμε με αγωνία την επόμενη συνάντηση στην Σερβία.